Beberapa hadis nabi berkaitan hutang

Assalamuaaikum warahmatullahi wabarokatuh…

Di sini saya kongsikan beberapa hadis nabi berkaitan hutang dan kenapa kita sebagai Muslim yang beragama Islam harus berusaha untuk menyelesaikan hutang yang sedia ada secepat mungkin untuk memudahkan hitungan di akhirat kelak.

Tujuan saya kongsikan hadis-hadis ini ialah supaya kita sama-sama dapat timbul kesedaran supaya dapat selesaikan hutang sedia ada dalam masa yang singkat dan murah.

Insya Allah, melalui EzPayment2U, hutang sedia ada tak kira lah hutang kad kredit atau hutang properties / rumah (kedua-dua perkhidmatan penstrukturan hutang kad kredit dan pinjaman rumah ada disediakan dalam EzPayment2U) boleh diselesaikan dalam masa yang singkat dan yang paling penting kita dapat mengurangkan risiko riba. Apa yang dimaksudkan dengan tiada riba apabila hutang anda telah dijadikan EPP melalui EzPayment2U ialah tidak ada lagi interest 1.5% tiap2 bulan atas outstanding balance yang tinggal selagi anda bayar ikut jadual. (Sistem kewangan di Malaysia ni memang dah sedia ada riba lebih-lebih lagi apabila kita menggunakan duit kertas atau wang fiat berbanding sistem kewangan Islam yang bersandarkan kepada dinar dan dirham)

Jadi di sini saya senaraikan beberapa hadis berkenaan, semoga memberi manfaat kepada kita semua untuk direnung-renungkan.


Rasulullah Saw memutuskan untuk mendahulukan penyelesaian hutang sebelum melaksanakan wasiat. (HR. Al Hakim)

Keterangan:

Hadits ini merupakan petunjuk bagaimana tata urutan menunaikan harta warisan ketika seseorang meninggal dunia. Maka yang pertama adalah pembayaran hutang, lalu menunaikan wasiat, kemudian baru sisa harta warisan yang ada dibagikan kepada ahli waris.

 


Berhati-hatilah dalam berhutang. Sesungguhnya berhutang itu suatu kesedihan pada malam hari dan kerendahan diri (kehinaan) di siang hari. (HR. Ibnu Babawih dan Al-Baihaqi)


Orang kaya yang menunda-nunda (mengulur-ulurkan waktu) pembayaran hutangnya adalah kezaliman. (HR. Bukhari)


Roh seorang mukmin masih terkatung-katung (sesudah wafatnya) sampai hutangnya di dunia dilunasi. (HR. Ahmad)


Jangan menimbulkan ketakutan pada dirimu sendiri sesudah terasa olehmu keamanan (ketentraman). Para sahabat bertanya, “Apa yang menimbulkan ketakutan itu, ya Rasulullah?” Beliau menjawab, “Hutang.” (HR. Ahmad)


Sebaik-baik kamu ialah yang paling baik dalam membayar hutangnya. (HR. Bukhari)

Keterangan: Kita dibolehkan untuk berhutang (hutang masuk universiti, hutang beli rumah, hutang beli kereta dan sebagainya) cuma sekiranya berhutang kena lah melunaskan hutang sebaik mungkin.


Seorang hamba muslim yang membayar hutang saudaranya maka Allah akan melepaskan ikatan penggadaiannya pada hari kiamat. (HR. Mashabih Assunnah)


Renung-renungkan… Segera hubungi 0193355399 untuk selesaikan masalah hutang kad kredit / rumah anda.

YM: ezpayment2u | Skype: ezpayment2u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penulis blog adalah Consultant EPP yang terlatih dan berpengalaman lebih daripada 3 tahun. Bermula dengan kes beliau sendiri apabila beliau menghadapi masalah membayar hutang kad kredit dan daripada situ penulis telah mengambil inisiatif untuk mempelajari selok belok berkenaan penggunaan kad kredit.

Setelah beliau sendiri mengalami masalah keperitan hutang akibat kad kredit dan mempelajari selok belok penggunaan kad kredit serta kaedah EPP (Easy Payment Plan) - 0% interest sebagai kaedah penyelesaian hutang kad kredit akhirnya beliau tekad untuk menjadi Consultant EPP sepenuh masa.

Alhamdulillah, selama lebih tiga (3) tahun bergiat cergas dalam bidang EPP ini beliau telah membantu ramai pengguna kad kredit keluar dari perangkap dan keluar terus dari masalah yang membelenggu ini. Sesetengahnya pula ada yang telah berjaya hidup tanpa kad kredit dan tanpa hutang.

Untuk maklumat lanjut mengenai kaedah EPP yang ada disediakan di EzPayment2U, sila hubungi Consultant EPP di mobile / Whatsapp / Viber / GoChat / WeChat di 0193355399

Atau boleh juga hubungi di talian TM HomeLine (SOHO) di 0389275399
(Sekiranya anda juga adalah pengguna TM HomeLine maka anda boleh tinggalkan nombor talian anda untuk dihubungi kemudian di masa yang sesuai)

Facebook EzPayment2U - http://www.facebook.com/ezpayment2u
Facebook Profile - http://www.facebook.com/ssufian
Website Rasmi - http://www.ezpayment2u.com
Blog Rasmi - http://www.ezpayment2u.com/blog/

Untuk mendapatkan proposal PERCUMA, sila isikan maklumat kad kredit untuk pengiraan di http://www.ezpayment2u.com/borang.htm

This entry was posted in EzPayment2U, Kewangan, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Beberapa hadis nabi berkaitan hutang

  1. Pingback: Tanggung HUTANG Tak Boleh Keluar Jihad ? – Ustaz Azhar Idrus (Video) » EzPayment2U Blog

  2. Pingback: Salam Maulidur Rasul 12 Rabiul Awal 1344 » EzPayment2U Blog

  3. Niatlah untuk membayar hutang. InsyaAllah dipermudahkan.. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *